Zomervakantie in Suffolk, Engeland

Toen bleek dat goede vrienden van ons deze zomer in de regio Suffolk in Engeland zouden trouwen, vonden we het eigenlijk een beetje jammer dat dit onze vakantiebestemming worden. Dan maar geen zon, zee en strand’, dachten we enigszins teleurgesteld.

Engeland? Dat is toch hartstikke boring?!

Aanvankelijk hadden we namelijk plannen om op vakantie te gaan naar een land waarvan we zeker waren dat het er ook daadwerkelijk zomer zou zijn. Engeland associeerden we beiden voornamelijk met de beelden uit Engelse detectives. Regenachtig. Ouderwets. Grijs. Misschien leuk voor als we met pensioen zouden gaan.

Toch waren we er al snel over uit dat we niet alleen voor de bruiloft naar Engeland zouden gaan, omdat dit te vermoeiend zou zijn. Na wat research verheugden we ons eigenlijk wel op wat kneuterigheid en de gezonde plattelandslucht. We maakten er een week vakantie van en pakten onze regenlaarzen in.

Onze bestemming zou Spexhall worden, in het oosten van Engeland. Ik had de weersvoorspellingen al wel in positieve zin zien veranderen, maar bedacht me ook dat er niets zo veranderlijk zou zijn als het weer.

De reis met de auto verliep voorspoedig en we maakten een tussenstop in Gent, waarover meer in een ander artikel. Ook in Gent was het weer heerlijk en de vakantiestemming zat er vrijwel meteen in. De volgende ochtend reden we vanuit Gent naar Calais, waar we met auto en al per trein door de Eurotunnel zouden rijden. Een heel avontuur!

Na 40 minuten was het zover: we reden op Engelse grond. Ik durfde het niet aan om links te rijden, maar mijn man deed het alsof hij nooit iets anders gedaan had. Het scheelt bovendien enorm om eerst een stuk snelweg te moeten rijden: je volgt gewoon de rest van het verkeer. Ik verbaasde me over het heuvelachtige landschap en het stralende weer. De enige plek die ik ooit had bezocht in Engeland is Londen; dit landschap was natuurlijk heel anders en prachtig om te zien.

Ons zitje in de achteruin

Na een flink aantal uur rijden kwamen we in het piepkleine dorpje Spexhall. Daar lag onze accommodatie voor die week: Red Poll Barn, een oude schuur die was verbouwd en van alle gemakken was voorzien. (Wederom: later meer!)

Achter het huis hadden we een zitje met idyllisch uitzicht op het water. Voor onze ramen wuifde het riet de laatste herinneringen van de hectische week voor deze vakantie weg. We hoorden het fluiten van de vogels en trokken wat kledingstukken uit, want het bleek 25 graden te zijn. Het was zomer in Suffolk en wij hadden er zin in!

Over Suffolk

Suffolk staat voornamelijk bekend om zijn rijke geschiedenis. In veel dorpjes lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan en veel oude gebouwen en huizen uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven.

Ook was het de favoriete regio van veel schrijvers: schrijver George Orwell zou zijn naam hebben gebaseerd op de rivier de Orwell en Charles Dickens verbleef regelmatig in Bury St. Edmunds. Zanger Ed Sheeran is opgegroeid in Framlingham (wij hebben zijn liedjes daarom slechts 311 keer gehoord in pubs) en Harry Potter is ‘geboren’ in Lavenham. Dit dorpje was de inspiratie voor zijn fictieve woonplaats in de boeken, en bepaalden scènes voor de film ‘Harry Potter and the Deathly Hollows’ zijn hier daadwerkelijk gefilmd.

Hoe verleidelijk ook voor liefhebbers van geschiedenis en boeken: met een kleuter en de beperkte tijd die we hadden, moesten man en ik een aantal keuzes maken. Wij hebben voornamelijk kindvriendelijke dingen gedaan en wilden ons niet laten verleiden om de toerist uit te hangen.

Het warme weer leende zich uitstekend om naar de kust te reizen en de pittoreske kustdorpjes te bezoeken. Op het verlanglijstje van de kleuter stond het bezoeken van het strand en een kasteel, en wij wilden graag naar Cambridge. Het is ons allemaal gelukt, al waren we soms wat beperkt qua tijd.

Vier leuke dingen om te doen als je in Suffolk bent

Ga naar de kust! De hele kustlijn van Suffolk bestaat uit prachtige middeleeuwse dorpjes en stranden waar je prima een paar uur rond kan dwalen. De stranden werden nog niet zo druk bezocht toen wij er waren, zodat het ook daar prima toeven was. Elk dorpje heeft wel een ‘publiekstrekker’ zoals een vuurtoren, een kerk of een ander oud gebouw dat je kan bezichtigen, net als kleine winkeltjes met lokale producten. Wij bezochten onder andere Southwold en Walberswick.

Als je dan toch naar de kust gaat: go crabbing! Het was een tip van de eigenaresse van onze barn: krabben vangen met een stukje aas en een schepnet is nogal een ding in Suffolk, zo verzekerde ze ons.

Ze had niet overdreven: talloze gezinnen gaan er in hun vrije tijd op uit om krabben te gaan vangen, de één nog fanatieker dan de ander. Wij deden dit in het mooie dorpje Southwold. Na de vangst werden ze overigens gewoon weer vrij gelaten. Het spreekt voor zich dat de kleuter dit de ultieme vakantie-activiteit vond en hier vrijwillig (!) 2 uur (!) stil voor wilde blijven zitten. Ze ving er een stuk of 5 samen met haar vader. De benodigdheden kan je voor een paar pond aanschaffen op de locatie zelf.

Opperste concentratie en lesje ‘zen’ voor beginners

Voor de kasteelliefhebbers: Framlingham Castle is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Wij keken onze ogen uit. Je kan helemaal naar boven klimmen en hebt dan onder andere een spectaculair uitzicht over het mooie Framlingham zelf. Ed Sheeran schreef er zelfs een nummer over. 😉

Ik voelde een kasteelroman opkomen….

Ga naar Cambridge University. Vooruit, het is niet écht om de hoek (ongeveer anderhalf uur rijden, enkele reis van waar wij verbleven) maar het is echt de moeite waard. Wat een prachtige stad! Wij gingen er naar toe op de warmste dag van de week, en dat was wel even afzien. De kleuter was erg moe die dag, dus we beperkten ons tot een lunch en een bezoekje aan de Universiteit van Cambridge.

Excuse me, Harry? Are you in there, Harry?

In één woord: Wauw. Er was een diploma-uitreiking bezig en we verwachtten echt dat Harry Potter en Professor Snape daar de hoek om zouden lopen. Eén minpunt: de kleuter moest heel nodig plassen, en dat kon daar nergens, aldus de bewaker. Wat hij eigenlijk bedoelde is dat hij geen uitzondering wilde maken voor een klein kind. Beetje jammer, we haalden net op tijd de toiletten bij Marks & Spencer en konden nog net met onze tickets weer terug het terrein op.

Harry bleek toch in Hogwarts, aldus de souvenirwinkel aan de overkant.

Ik merk dat ik alweer over de 1000 woorden heen ben gegaan, dus ik zal mijn vakantiebelevenissen en tips over meerdere artikelen verspreiden. Die hebben jullie dus nog van me tegoed! De conclusie lijkt me in ieder geval duidelijk: We loved Suffolk!